Til diskotekets hovedside
      Tilbage til diskoteket
Gode grammofonplade-links
Bedste websted for 78-samlere der vil kende historien
Diskografier i massevis!
78-klubben
78-klubben
Statsbiblioteket - udmærket database til musiksøgning
Statsbiblioteket

Torben samler som jeg selv på 78'ere og giver gode råd ud fra sine egne erfaringer
Torbens shellakside
Larry Robinsons sider er en god ressource til bedre klang fra 78-pladerne
Equalisering m.v. af gamle plader
Larry Robinsons sider er en god ressource til bedre klang fra 78-pladerne
Gamle pladers eq-kurver
Larry Robinsons sider er en god ressource til bedre klang fra 78-pladerne
Endnu flere eq-kurver
Larry Robinsons sider er en god ressource til bedre klang fra 78-pladerne
Grafisk equalizer til eq af 78'ere
Gode råd om 78-afspilning fra fransk entusiast
Jean-Luc Fradets råd
Roger Wilmut har mange gode råd om 78-afspilning
Roger Wilmuts 78-side
Gode råd om reparation af lakplader
Reparation af shellakplader
Lav din egen stroboskopskive på computeren
Lav din egen stroboskopskive
Styr på vinkler og mål på tonearm og pickup
Pickup-og tonearms opsætning
Danske Ortofon laver pickups i alle prisklasser til næsten alle formål
Ortofon - pickups til alle formål
Eurochannels leverer originale og uoriginale nåle til næsten alle pickups
Nåle til alle pickups
Reservedele til pladespillere m.v.
Svalander i Sverige
Accord-antikvariatet
Accord antikvariat
Mint Records - antikvariat
Mint Records antikvariat
Rytmeboxen samler mange gode informationer for pladefans
Rytmeboxen - godt infosted
Mange gode samlerinformationer (britisk)
Information for samlere (britisk)
Mange gode samlerinformationer (britisk)
Dansk site om hi-fi pladespillere
Lenco-nørdernes himmel
Lenco heaven
Hammergodt pladespillerforum - på engelsk
Vinyl engine
Fedt grammofilt nørdsite med masser af god inspiration
The analog dept.
Online hi-fi magasin med diskussionsforum, køb-salg-bytte osv.
Hi-fi for alle
Mange gode links om hi-fi fra dansk audiofil
Gode hi-fi links
Stefano Pasini - italiensk samler og vidensbank om bl.a. EMT og Thorens
Stefano Pasini
Nostalgisk tilbageblik med mange fine klip fra tidsskrifter m.v.
Agsor vintage
Knud - radiosamler af Guds nåde
Knuds gamle radioer
DIY pladerenserinspiration
Pladerenser-
inspiration
Mere DIY inspiration til pladerensere
Mere pladerenserinspiration
Kommerciel pladerensemaskine
Nitty-gritty pladerenser
Generelle råd om grammofonpladehåndtering
Råd om håndtering af grammofonplader
Nationalmuseets forskning i bevaring af gamle grammofonplader
Nationalmuseet om bevaring af vinyl
Jørgen Vad er nok blandt dem, der ved mest om overspilning af grammofonplader til cd
Jørgen Vad
Britisk site om processen fra plade til cd
LP to CD-R
Gør-det-selv forforstærker
DIY forforstærker
Nåle til træk-op grammofoner
Nåle til træk-op
grammofoner

Køb og salg
Pedipsens markedsplads

Til diskotekets hovedside
Tilbage til diskoteket

Opdateret  12. juni 2018

UK version

Pedipsens Pulterkammer har researchet mange steder på nettet men vil især henvise til disse adresser, hvor man kan finde information og lade sig inspirere. Klik på etiketterne med den lyttende hun ude til venstre for at springe herfra og ud i den store verden.

Der er både henvisninger til diskografier, pickup-firmaer, pladeentusiaster, sider med gør-det-selv rensemaskiner (DIY = Do It Yourself) og andet godt.  Fælles for alle links er, at forfatterne eller virksomhederne bag har  inspireret mig og står for gedigne produkter, som vi kan være tjent med.

Det næsten vigtigste link for især 78-plade entusiaster mangler, nemlig til det britiske specialfirma Expert Stylus.  Expert Stylus har nemlig intet website, men man kan ringe og skrive på fax eller snailmail.

Expert Stylus reparerer og retipper alle pickups
Expert Stylus Company,
PO BOX 3 ASHTEAD,
SURREY KT21 2QD, ENGLAND.
Telefon/fax: 0372276604 / 0372276147 

Specialfirmaet Expert Stylus, England, leverer nye nåle i alle dimensioner og kan skifte diamanten på din gamle pickup (retip kaldes det). Expert Stylus kan også i nogle tilfælde renovere din pickup, hvis mere end nålen er slidt. 

Expert Stylus renoverer også gamle Ortofon monopickups som denne AG 65

Jeg håber, at du har fået blod på tanden og har fået lyst til at finde dine egne plader frem fra pulterkammeret. Og har du spørgsmål eller gode råd, så tøv ikke med at skrive til mig.

Respekt for ildsjælene i ind- og udland
Blandt de udvalgte links vil jeg særlig fremhæve enkelte - især det øverste til René Aagaards fantastiske site med diskografier. Nok er der mange pladesamlere, der har hjulpet ham, men det er René, der med beundringsværdig ildhu får den ene kunstner efter den anden belyst gennem illustrerede diskografier.

Lidt længere nede finder du Larry Robinsons "langhårede" udredninger om equalisering (klangtilpasning) af gamle grammofonplader.

For os uden millioner på kistebunden til særlige forforstærkere er Robinsons råd en god rettesnor for, hvordan vi kan få større udbytte af vores gamle 78'ere.

Genveje til eksperthjælp og hardware
Også Jean-Luc Fradets arbejde fortjener et klik, ligesom de næste par links til entusiastiske 78-samleres råd og vejledning.

Et par kommercielle firmaer er taget med på listen. Ortofon har gennem alle årene ydet prima service og laver fine pickups i alle prislag til både 78'ere og vinylplader.

Svalander i Sverige er redningen, når alt andet glipper, når det gælder reservedele til pladespilleren, og rundt om i Danmark og udlandet sidder pladesamlere og laver sider, hvor de øser af deres viden og erfaring.

Nørdernes paradis på nettet
Accord og Mint Records er ikke de eneste steder, man kan købe vinylplader, men udvalget er pænt stort. Desværre er 78-plader ikke generelt på hylderne i nævneværdigt omfang, men de ses af og til ved nogle af Accords hollandske udsalg. Her må vi private hjælpe hinanden med at bytte os til det, vi mangler i samlingerne.

Lenco L-75 er for mange 78-samlere den optimale pladespiller, fordi den (endnu) kan fås billigt, er nem at reparere og har trinløst regulerbar hastighed.

For nogle entusiaster er den snart antikke Lenco også pladespilleren, der kan "tweakes" til at spille så godt som de dyre fætre fra Thorens, Garrard og EMT - klik ind og kik. Ryst på hovedet - eller snak med.

God tone og teknisk snak på alle planer
På samme måde med de diskussionsfora, som er oprettet i forbindelse med hifi4all.dk og vinylengine. Nogle går meget langt ned i de tekniske detaljer og har sjov med det, andre vil bare gerne have råd om, hvordan man tænder for spillen. Begge steder er der god tone og hjælpsomme folk.

En række samleres sider er taget med for nostalgiens skyld, som fx Knuds herlige radio-side og italieneren Stefano Pasinis om gammelt lydudstyr.

Nogle synes, at det er fedt at spille gamle plader over på  cd-r eller harddisk. Derfor et par inspirerende links til bl.a. Jørgen Vads sider. 

Godt håndværk bevarer kulturhistorien
Jørgen Vad er nok  vor fremmeste, når det gælder overførsel af grammofonplader til moderne medier, og det er jo fint set i lyset af, at kulturhistorien bæres videre til nye generationer.

Ikke alle gider spille gamle grammofonplader, der er tunge, fylder, vejer - og knaser. For dem er det godt, at der findes gode håndværkere, der kan behandle materialet med respekt og få det bedste frem fra de slidte riller, inden det overføres til cd eller andre medier.

Mange genudgivelser af gammelt materiale har hen over årene været præget af ulden eller bar "mærkelig" lydgengivelse - ligesom mange på hobbybasis i disse år maltrakterer kulturarven til ukendelighed i den tro, at en USB-pladespillerog gratis software  fra supermarkedet er vejen til et godt genhør med oldemors gamle revyplader. 

Bevar lydhistorien - lyt eller send pladerne i cirkulation
Mange smider bare pladerne ud, uden at ofre dem et lyt, men stop en halv!

Kulturhistorisk det en skandale at smide plader ud. Forær dem til loppemarkedet, sælg til entusiastiske liebhavere - eller giv dem selv en chance. 


Har du plader, du ikke gider spille mere, så få dem i cirkulation. Vi er mange, som måske vil glæde os over at høre netop dine eller dine oldeforældres plader.

Selv er jeg især glad for gamle revyviser og monologer på 78-plader: Frederik Jensen, Osvald Helmuth, Carl Fischer, Storm P., Carl Alstrup, Liva Weel, Erika Voigt..... og mange, mange flere.  Har du plader af denne slags, så send mig en mail, hvad enten du vil sælge eller bytte.

Genudgiv "guldet"
Mange plader er aldrig udgivet på cd og risikerer, trods materialets kulturhistoriske værdi, at gå i glemmebogen, og mange vinylplader har allerede "vinylpest", fordi plastmaterialer nedbrydes med tiden, se fx disse to eksempler på nedbrudte 7" plader:

Decca fra 1950'erne i kemisk forfald

Metronome single fra tresserne i forfald

Selv efter at Universal endelig har udgivet en del af den danske rockhistorie, er der fortsat en række hængepartier, som det er en skandale, pladeselskaberne ikke har strammet op på endnu.  Fx vil jeg gerne her slå et slag for, at bl.a. disse folkemusiktitler snarest genudgives efter samme prisværdige princip som boksene med dansk rockhistorie:

En aften i Folkeklubben - én blandt mange plader, som ikke kan fås på cd

Div.: "En aften i folkeklubben",
Sonet SLP 1214 (1965).


Div.: "En aften i Vise-Vers-Huset",
Sonet SLPS 1230 (1967).
 

Red masterbåndene, før det er for sent
Disse plader - og mange, mange flere, er vigtige dele af vor kulturhistorie og fortjener større udbredelse, end de har nu.  Masterbåndene bør reddes, før plastbasen nedbrydes og mug og skimmel tager resten.

Selv om jeg er pladefan, er jeg ikke fanatisk. Jeg håber fx på, at den digitale teknik med tiden kan anvendes til at gøre næsten al musik tilgængelig på Internet, så man kan downloade sin barndoms og ungdoms musik efter "pay per track" princippet.

Måske kunstnerne (eller deres arvinger) på den måde kunne få en skærv ud af de kilometervis af studiebånd, som nu står og samler støv på pladeselskabernes hylder?

Venlig hilsen 
Hans Henrik Pedersen.


Send en mail