Tilbage til hovedsiden om bevarelse af grammofonplader m.v.
  Til diskotekets startside

   Få 78-pladerne til at "synge" (2)

        78’ernes riller kan med lidt specialudstyr levere overraskende megen vellyd

Om daglig pladerensning og vådvask af snavsede plader
Rens dine plader
78-afspilning for begyndere
Skal din nye pladespiller også kunne spille lakplader?
Om køb af ny
grammofon
Råd om køb af brugt pladespiller
Om køb af 
brugt grammofon
Klik til private hjemmesider, firmaer m.v.
Andre sider om plader, pladerensning m.v.
            Markedspladsen

Tilbage til hovedsiden om bevarelse af grammofonplader m.v.
  Til diskotekets startside
Til Pedipsens pulterkammers forside
1. Pladespilleren:

Grammofonpladen skal selvsagt under afspilning rotere stabilt med det omløbstal, den blev skåret ved, for at lyde rigtigt.


Da der i de første år af grammofonpladens historie var store variationer mellem de enkelte selskabers skæreværker, vil det være en fordel at kunne variere grammofonværkets afspillehastighed - mekanisk eller elektronisk – gerne fra 60-100 rpm.
Velegnede (brugte) grammofoner, der er til at betale, er fx Lencomodellerne B55, L75 & L78, Dual 1219, Thorens TD 126, Thorens TD 124, Garrard 401 m.fl. 

Pladespilleren (her Lenco) må meget gerne have finregulering af hastigheden - ikke alle 78'ere blev optaget med 78 rpm!

Billige tilbud kan blive dyre

Som ved køb af alt brugt skal du se dig grundigt for - og regne med ekstra udgifter til ny pickupnål, rem, mellemhjul og måske andre sliddele. 
Et af Lenco-maskinernes svageste punkter er tonearmens vertikale leje, der på mange brugte eksemplarer er slidt op.

Lejet er et såkaldt knivleje af gummi/kunststof, der med tiden slides igennem. Typiske ses, som på billedet nedenfor til højre, at tonearmen "hænger" til siden, så pickupnålen  set forfra står skråt ned i rillen - eller at pickuppen har svært ved at nå ned til pladen). Det billigste tilbud kan nemt blive det dyreste, hvis ikke du er en handyman!

Reklame for Lenco L75 bragt i Amtsavisen Randers 2. april 1970.

Lenco - defekte armlejer

Selv om en gammel Thorens, Lenco eller Dual er slidstærk, ses også mishandlede eksemplarer. Gamle pladespillere kan også have stilstandsskader fra års forkert opbevaring. Ledninger kan være møre, lejer rustne, gummiremme og mellemhjul hårde som træ. Reservedele er ikke gratis, men netop armlejet er relativt billigt hos fx Svalander i Sverige.

Tunet firserpladespiller for de elektronik-kyndige

Handymen vil på nettet og i litteraturen kunne finde anvisninger på, hvordan man modificerer en lidt nyere pladespiller med elektronisk styret motor til at køre 78 plus/minus en sjat. 

1980'er plast og direkte drev. Ingen audiofil drøm, men bemærk modifikationen til venstre - forklaring ved nærbilledet nedenunder

En afbryder, et potentiometer og en modstand loddes sammen og Technics'en kører 60-100 rpm med den oprindelige hastighedsvælger på 45 rpm

Deres ærbødige har - med venlig hjælp fra en kyndig udi elektronik – "tunet" en Technics SL-D2 ved at indskyde en modstand, en kontakt og et potentiometer i motorstyringskredsløbet.

Er man mere til elektronik end mekanik, kan dette være en billig måde at få sig en udmærket pladespiller til lakpladerne.
Overvej at købe en ny pladespiller, hvis du ikke er gør-det-selv typen

På markedet for nye pladespillere kan bl.a. nævnes Thorens, Project, Technics, Numark, Rega, Reloop m.fl. Nogle har mulighed for finjustering af hastigheden, hvilket som nævnt er nyttigt.

Måske en ny eller nyere pladespiller, når alt kommer til alt, er en god løsning, hvis det med gør-det-selv arbejdet virker en smule afskrækkende? 

På de følgende sider kan du læse mere detaljeret om valg af pickup og tilpasning af klangen fra dine 78-plader.

Foregående side

Opdateret 19. december 2013.

Læs videre

pedipsen@gmail.com