Tilbage til hovedsiden om bevarelse af vinyl- og lakplader
Tilbage til diskoteket
     Køb af ny grammofon

Klik for at læse om rensning af plader - manuelt og på våd-vaskemaskine
Rens dine plader
UK version


Køb af brugt grammofon
Specielt om shellakplader
 
MÅSKE ISÆR FOR "VETERAN-
AUDIOFILER":

Spiller du rigtigt gamle vinyl- og lakplader - og insisterer du på at høre dem gengivet, som de var tænkt ved skæringen, er en almindelig RIAA-forforstærker ikke præcis nok.

Jørgen Vad Lyd har forsket meget i dette emne og har en spændende løsning.

På siden med links kan du finde henvisning til Vad Lyd:

Tryk på etiketten for at komme til siden med links til uddybende sider


Links
Tilbage til hovedsiden om bevarelse af vinyl- og lakplader
Tilbage til diskoteket
Det er stadig muligt at købe fabriksnye grammofoner, som kan spille alle gængse pladetyper med de tre mest almindelige afspilningshastigheder: 33, 45 og 78 pladeomdrejninger  i minuttet (rpm).

De seneste år er der atter kommet mellemprismodeller på markedet, som gør det svært at forsvare at købe brugt, hvis man ikke enten er på stramt budget eller har lyst til at lege med gammel mekanik.

Vil du kunne høre farmors gamle shellakplader, skal du have en pladespiller, der kan køre med 78 rpm. Kan du nøjes med at høre de nyere vinylplader, der drejes på 33 og 45 rpm, er udvalget større, og ofte er kvaliteten ganske god, allerede i prisklassen fra et par tusinde  kroner eller tre.

Hi-fi nørder må søge råd på nettet og i bladene
Selv om jeg er pladesamler og musikelsker, må jeg nok erkende, at jeg ikke er egentlig hi-fi entusiast, der vil poste flere månedslønningeri et enkelt hi-fi apparat. Dertil er mit pladesamleri for fokuseret på de historiske plader, der snurres med 78 rpm - og jeg holder samtidig af at lege med gammel mekanik.

Jeg er således ikke den bedste til at råde vedrørende valg af fabriksny pladespiller - ud over at jeg vil anbefale at undgå byggemarkedets og supermarkedernes billigste tilbud, ofte solgt som vidundermaskiner til overførsel af vinylplader til computeren via USB-forbindelse. 

Der er megen finmekanik i en pladespiller med tilhørende tonearm og pickup, og derfor kan det praktisk talt ikke lade sig gøre at lave en vellydende og mekanisk forsvarlig komplet hi-fi pladespiller for en tusse.  Der skal nærmere tre-fire af de store til. Søg mere specifikke råd på sites for hi-fi nørder (på link-siden har jeg henvisninger til bl.a. hi-fi4all og Vinyl Engine)

Rega og Project er en god start
Hvis du ikke vil "boge" den først, så start med at lytte til fx en ProJect Debut, Rega, Thorens eller lignende. Sammenlign så med én, der er dobbelt så dyr. Så får du en fornemmelse af, hvad du vinder ved at ofre to-tre tusinde kroner mere eller mindre.  Hvis du forventer lydkvalitet på linje med eller bedre end cd, skal du nok regne med at slippe mindst 4000 kroner for en pladespiller med pickup.

Nogle pladespillere er rigtigt dyre, og kun dine egne ører kan afgøre, hvor grænsen går mellem fornuft og snobberi. Pas på at lytte med ørerne, ikke med øjnene eller med bagtanken at imponere din fætter fra Fyn.

Det hedengangne danske tidsskrift High Fidelity har gennem årene testet adskillige "pladehøvle", og på biblioteket kan du også låne udenlandske tidsskrifter, som tester pladespillere.  Men dine egne ører skal du stole på frem for alt.

Bred "plov" til lakken
Hvis du vil spille gamle lakplader (78-plader) i større stil, skal du - ud over et værk, der kan snurre 78 rpm - investere i en speciel pickup eller nåleindsats, der har en større rundingsradius end nålen til vinylpladerne. 

Rillerne er grovere på de gamle lakplader, og med en speciel pickup(nål) kan du opnå en bedre og mere støjfri gengivelse af de gamle skiver, end hvis du spiller dem med en nål beregnet til stereoplader. Nålen fylder rillen bedre ud. Se specialafsnittet om 78-pladeafspilning.

Og apropos pickup, så husk på, at netop her er det skidt at spare for meget. Du kan få en fornuftig stereopickup til 3-400 kroner, men ofrer du "en tusse" eller tre mere, vil du sandsynligvis blive overrasket over, hvor mange flere nuancer og dynamik, du kan hive op fra lp-pladernes riller.

Held og lykke på jagten efter din nye pladespiller.   
I "gamle dage", for 10-20 år siden, havde næsten alle radioer og forstærkere phono-indgang for grammofon. 

Sådan er det desværre ikke mere.

 

Phono-knappen betyder, at der kan tilsluttes pickup. Mangler den, skal man have en ekstra dims, før man er spilleklar.
Den lille JVC-boks er fin til ridsede plader og 78 rpm. Til hi-fi brug må anbefales mere avanceret udstyr.

RIAA-forstærkeren sættes ind mellem 
forstærker/radio og pladespiller.

Mange audiofiler foretrækker pickupper af Moving Coil typen, hvor pladerillernes udsving gennem diamantnål og nålearm sætter et spolesystem bevægelse i et magnetfelt. 

MC-pickuppen er en dyrere konstruktion, der ofte kræver en speciel forforstærker eller transformator mellem grammofon og forstærker.

Den viste RIAA-forstærker er beregnet til de såkaldte Moving Magnet (MM) pickupper, der ses her på siderne. Disse (og varianter som moving iron m.fl.) virker modsat MC'erne - en magnet inducerer spænding i et spolesystem.

Hvis din radio eller forstærker ikke har indgang for pickup, skal du investere i en speciel forforstærker, der forstærker pickuppens svage signal op til noget, forstærkeren kan arbejde med.

En sådan forforstærker kaldes også en RIAA-forstærker. 

For at rilleudsvingene ikke skal blive for store, ændres der  ved skæring af pladen på forholdet mellem bas og diskant. 

Denne ubalance skal rettes op ved afspilningen, og det sker efter en af norm fastlagt af Record Industry Association of America.

Linn K9 pickup er af Moving Magnet typen

Ovenfor eksempel på MM-pickup (Linn K9)

Send en mail  
 Opdateret 30. december 2011.