Tilbage til hovedsiden om bevarelse af grammofonplader m.v.
  Til diskotekets startside
   Få 78-pladerne til at "synge" (3)

        78’ernes riller kan med lidt specialudstyr levere overraskende megen vellyd

Om daglig pladerensning og vådvask af snavsede plader
Rens dine plader
78-afspilning for begyndere
Skal din nye pladespiller også kunne spille lakplader?
Om køb af ny
grammofon
Råd om køb af brugt pladespiller
Om køb af 
brugt grammofon
Klik til private hjemmesider, firmaer m.v.
Andre sider om plader, pladerensning m.v.
            Markedspladsen

Tilbage til hovedsiden om bevarelse af grammofonplader m.v.
  Til diskotekets startside
Til Pedipsens pulterkammers forside

2. Pickupperne:

Lad være med at spille dine 78-plader med en gammel slidt stereopickup. Lyden i højttalerne bliver rædselsfuldt skrattende, og du risikerer i værste fald at ødelægge både pickup og plade.

Investér i en særlig pickup til 78'erne - eller en nål med større rundingsradius, der passer til den pickup, du bruger til stereopladerne. 

Der findes også til 78-plader hundedyre specialpickups, men en god start er fx Ortofon OM78 eller Shure M78 pickup. Så er du kørende og kan i første omgang springe direkte videre til afsnit 5. Men læs alligevel videre nedenfor, hvis du er nysgerrig. Et par tips hist og her kan du måske få glæde af allerede "om lidt".

Mono-kobling dæmper støjen

For at afspille 78’ere (og andre monoplader) med mindst mulig baggrundsstøj på et stereoanlæg, skal pladen afspilles i mono. Afspillet i stereo får du godt nok sang og musik centreret mellem højttalerne, men støjen fra ridser og ujævnheder i pladen høres – højest forvirrende - i stereo

Beomaster 1000 og andre gamle radioer har monoknap, nålestøjsfilter m.v.

Beosystem 1000 fra midt i tresserne - smukt men også efterhånden sart og reparationskrævende

Hvis din forstærker eller radio har en monoknap, som fx den Beomaster 1000, du kan se på billederne ovenfor, så brug den. Hvis ikke, så kan Ortofon OM 78 og Shure M78 kobles om til mono. Begge er nemlig i udgangspunktet stereopickupper med en særlig nål til 78'erne.

Mono-koblingen, der dels centrerer musik og støj samme sted mellem stereoanlæggets højttalere, dels udfaser nogle af støjprodukterne, kan ske ved at indtrykke en knap på din forstærker / radio - som vist til venstre på en halvantik Beomaster 1000 fra første halvdel af 1960'erne.

Flere slags monokobling

Nogle forstærkere har en nyttig udvidet monofunktion, hvor man ved omskiftning på en knap kan afspille begge rillevægge i stereo eller mono – eller blot venstre eller højre rillevæg alene. Bl.a. Beomaster 3000 radioen, Sugden A48 og Quad 33 forforstærkeren, alle fra 1970’erne, har en sådan udvidet monofunktion.

Ujævnt slidte plader, hvor den ene rillevæg er nedbrudt, mens den anden er mere velbevaret, kan i nogle tilfælde lyde lidt bedre, ved at man kobler signalet fra den mest medtagne rillevæg bort. 

Lyden sendes naturligvis under alle omstændigheder ud i mono gennem begge højttalere på et stereoanlæg. 

Sådan monokobler du en stereopickup

Kortslutningsbøjler gør det nemt at bruge Shure M78s som monopickup til shellakplader

Bruger du forstærkerudstyr uden mono-knapper, mono-ficerer du signalet fx som vist på tegningen fra manualen til Shure M78, der fra fabrikkens side er parallelkoblet med små kortslutningsbøjler. 

Løsningen med kortslutningsbøjlerne gør det let at montere pickuppen.  De fire ledninger i pickuphuset kobles blot på pickup-benene som normalt, og signalet kommer ud i mono.

Hvis du er ferm med en loddekolbe kan du også på tilsvarende vis lodde lidt på ledningerne fra pickuppen ud til pickuphuset, så du får samme effekt. Lod aldrig direkte på pickuppens små ben. Spoler og anden ”indmad” kan tage skade! Lav i stedet små "lus" som kan klemmes på pickuppens monteringsben.

Serie-kobling med lus på benene

I forbindelse med visse "monoficerede" stereopickupper oplever nogle lyttere en positiv forbedring (bedre dynamik og lavere støjniveau fra ridsede og slidte plader) ved at koble signalet i serie. Alt efter om pladerne, der skal afspilles, er skåret horisontalt (vandret) eller vertikalt (efter ”bakke-dal” princip), skal pickuppen seriekobles forskelligt:

Horisontalt skårne plader (langt de fleste): R+LG benene på pickuppen kobles sammen. L-benet indeholder signalet fra både venstre og højre kanal, RG-benet stel fra begge kanaler. 

Der loddes små "lus" mellem L og R samt LG og RG ledningerne ude i pickuphuset, så der skabes kontakt til alle fire kontakter i pickuphuset - så du får mono-lyden ud i begge kanaler på et stereoanlæg.

Kritik af seriekoblingen

Spiller du bakke-dal plader, skal pickuppens L og R ben kobles sammen. LG indeholder signalet fra begge kanaler, RG stel. Atter lodder du små "lus" på ledningerne i pickuphuset, så der skabes kontakt til alle fire kontakter i pickuphuset.  Altså mellem L og R og LG og RG.

Franskmanden Jean-Luc Fradet har illustreret "operationerne" her: http://perso.wanadoo.fr/jlf/erepro2.htm

Nogle med teoretisk forstand på magnetisme og elektromekanik rynker på næsen ad ovenstående eksperimenter.  De påpeger, at man ved seriekoblingen øger den elektriske belastning på pickuppen, så frekvensgangen ændres i diskanten. 

Teori og praksis i perspektiv

Men netop topdiskanten glimrer jo ved sit fravær på de fleste 78-plader - og overdøves som regel af ganske kraftig "nålestøj", som alligevel dæmpes med filtre og/eller en equalizer - eller i mangel af bedre med diskantkontrollen på forstærkeren. 

Så i praksis er seriekoblingen måske alligevel ikke så tosset.  Jeg har med stor fornøjelse prøvet at seriekoble en række pickupper og foretrækker seriekoblingen på  B&O SP-modellerne, Ortofon OM, Shure og Stanton.  Subjektivt vurderet  går både musik og stemmer klarere og mere magtfuldt igennem til højttalerne.

Teknisk mest korrekt er det nok at lægge pickup-informationerne fra venstre og højre kanal sammen efter forforstærkeren, men ét er teori, noget andet det muliges kunst med vore dages husholdningsudstyr.  Lyt, leg, eksperimentér - og døm selv, hvad der er bedst for dig med dit udstyr og dine plader. På de næste sider kan du læse mere om specialpickupper - og i sidste afsnit om noget af det vigtigste: Justering af klangen fra 78-pladerne.

Til foregående side
Opdateret 25.juni 2011.
Til næste side