Tilbage til hovedsiden om bevarelse af grammofonplader m.v.
  Til diskotekets startside
Spil 78’ere og få én på opleveren (5)

78-nål på stereopickuppen og tryk monoknappen ned - så er du godt fra start

Om daglig pladerensning og vådvask af snavsede plader
Rens dine plader
For dem, der er lidt mere end almindeligt interesserede i 78'ere
Skal din nye pladespiller også kunne spille lakplader?
Om køb af ny
grammofon
Råd om køb af brugt pladespiller
Om køb af 
brugt grammofon
Klik til private hjemmesider, firmaer m.v.
Andre sider om plader, pladerensning m.v.
         Markedspladsen
Klik til Pedipsens Pulterkammer for DKW- og pladevenner m.v.

De fleste pladespillere er som standard forsynet med en pickup med nål til lp/stereo - de bøjelige vinylplader. Den nål kan du ikke bruge til 78'erne.  Diamantnålen til vinylpladerne er så lille, at den skøjter forvirret rundt nede i bunden af rillen, hvor den vil afspille en masse støj og skrat – men ikke ret meget musik. 

De gamle pladers riller er meget grovere end lp-pladernes og stereopladernes mikroriller. Nålen på pickuppen skal passe til rillerne for at bevare pladerne og få en ordentlig lydgengivelse.

Mange Garrard og Lenco pladespillere blev i 1970'erne leveret med Shures udmærkede pickup M75. Desværre leverer Shure ikke længere originale nåle, men bl.a. engrosfirmaet Eurochannels kan hjælpe med en ganske udmærket kopi. Kopien mangler Shure emblemet, som vist på billedet nedenfor, men en lyttetest i efteråret 2009 antyder, at kopien har en udmærket kvalitet.

Shure M75 var bestykningspickup på utallige pladespillere i 1970'erne

Shure med original nål til 78'erne - snart et sjældent syn. Men kopien fra Eurochannels er fin til at starte på.

Overraskende store prisforskelle

Ortofon, Shure, Stanton m.fl. leverer nye komplette pickupper og pickupnåle til afspilning af 78’ere. 

Ortofon OM 78 er - i hvert fald i Danmark - et oplagt "best buy", hvis du skal købe en komplet pickup til 78'ere. Shure M78s er en anden prisbillig løsning. 

De i øvrigt vellydende og robuste Stantonpickupper er i Skandinavien prissat i et leje, der synes urealistisk for private pladesamlere.

Få efterset "veteran-anlægget" af en fagmand

Forstærkeren i ældre stereoanlæg har som regel  en mono-knap, der med fordel kan trykkes ind, når der spilles monoplader - som 78-pladerne jo er. En del af knaset dæmpes, når monoknappen trykkes ned. 

Selv har jeg megen glæde af et ”reserveanlæg”, bygget op omkring den gamle Beomaster 1000, der slet ikke er ueffen.  Måske  din tante fra Svendborg har én stående på loftet, der virker endnu? Ellers tjek udvalget i din lokale genbrugs. 

Men få en fagmand til at se apparaterne efter for defekter, hvis du ikke selv har den fornødne indsigt. Gamle apparater kan være ganske udmærkede, men møre ledninger og reparationsfusk kan, sammen med stilstandsskader, udgøre en risiko - hverken elektriske stød eller ildebrand er noget at spøge med!

Konfirmandens gamle ELTRA anno 1970 kan være en udmærket og billig vej mod at lytte til 78'erne

Lille, gammelt og i nogle tilfælde og næsten gratis anlæg til 78-pladeafspilning

Beomaster 1000 fra 1965 sammen med en cirka samtidig Garrard SP 25 fra Arena Radio - et lille retro-anlæg, der sammen med et sæt fornuftige højttalere fra samtiden kan udgøre en god start for den, der vil til at samle på 78-plader.

Beomaster 1000 detalje: Filtre, monoknap og udmærkede tonekontroller

Ovenfor: Beomaster 1000 (her i nærbilledet en lidt nyere version) har både monoknap og filtre til at afskære dybe og høje toner samt bas- og diskantregulering. På den måde kan lyden fra pladerne tilpasses klangmæssigt og hvad angår knas og rummel.

Til venstre: ELTRA pladeskifter - konfirmandens højeste ønske hen midt i tresserne.

Lad sund fornuft og dine egne ører bestemme

Med den gamle radio og pladespilleren med 78 omdrejningers værk og pickup til shellekpladerne er du udmærket kørende til en start.  Senere kan du efter behov opgradere. Brug din personlige sunde fornuft og lad være med at over-investere. 

Måske får du "blod på tanden"og får lyst til at dykke yderligere ned i lydhistorien - investere i flere plader og finpudse anlægget til at afspille dem bedst muligt. Til dig har jeg skrevet et særligt og mere teknisk nørdet afsnit for fortsættere.

Du kan komme videre til dette ved at klikke på knappen til højre nedenfor. Du kan hoppe en side tilbage - eller vende tilbage til startsiden. Venlig hilsen Hans Henrik Pedersen. 

Tilbage til forrige side
Tilbage til hovedsiden om bevarelse af grammofonplader m.v.
 Til diskotekets startside
For dem, der er endnu mere entusiastiske
Opdateret 14. maj 2011.
pedipsen@gmail.com